Tips & Råd

Träningsråd inför jaktsäsong

Snart är det dags att släppa hunden på jakt igen.

Det är hög tid att sätta fokus på fysiken! Vi jägare har höga krav på våra jakthundar. De ska springa fort, vara uthålliga, inte gå sönder och förmå koncentrera sig på uppgiften under hela dagen. Men hur väl förbereder vi egentligen jaktlagets viktigaste medlem för uppgiften? Att träna hundens kondition förbättrar prestationen på jakten på flera sätt. Uthålligheten, ”flåset”, ökar och hunden orkar jaga längre. Musklerna blir starkare, så att hunden kan ta i mer. Även senor, ligament och ledbrosk stärks, vilket minskar risken för skador. Inte minst gör träningen att hunden återhämtar sig snabbare och kan jaga fler dagar i följd. Valpar ska inte konditionstränas. Börja med systematisk träning tidigast vid 12-18 månaders ålder.

Hur ska man då lägga upp träningen? För det första ska en jakthund inte ställas av för att jakten är slut. Kondition är färskvara. Efter en veckas vila har hunden redan tappat en hel del, bland annat i muskelstyrka.
– En jakthund behöver hållas igång hela året. En kisstur morgon och kväll under icke-jaktsäsong räcker inte! Man ska ta ordentliga promenader med hunden varje dag och gärna gör något annat ibland, till exempel cykla en gång i veckan.

Rätt eller fel om träning?

Jakt och Jägare lät experter kommentera några vanliga påståenden.

Hundar har av naturen kondition som en elitidrottare – de behöver inte konditionstränas. 
Svar: Rätt och fel. En otränad hund har visserligen tre gånger större syreupptagningsförmåga än en människa, men för att bli en högpresterande jakthund behöver den ändå träna sin syreupptagningsförmåga.


Att låta hunden springa lös är det bästa sättet att konditionsträna hunden inför jakten. 

Svar: Rätt och fel. När hunden springer lös väljer den själv gångart och tempo.
Vid kontrollerad träning (till exempel cykling, simning) påverkar vi gångart och tempo och tränar därmed andra muskler och muskeltyper än de hunden använder i vanliga fall. Det optimala är att låta hunden både springa lös och köra styrd konditionsträning.Det tar minst en månads daglig träning för att hjärt- och lungverksamheten ska förbättras och muskulaturen bli starkare. För senor, ligament och benvävnad tar det längre tid.


Det är bättre att ta det lugnt i början av jakten än att konditionsträna långt i förväg. Hundar kommer i toppform på några dagar. 

Svar: Fel! Hjärta och lungor behöver minst fyra-fem veckors daglig träning för bli starkare, detsamma gäller musklerna. För senor, ligament och benvävnad tar det längre tid. En otränad jakthund känner inte efter om det gör ont som en människa gör. Den springer inte ”lagom” utan riskerar att slita ut sig.


Det är bättre att hunden är otränad, annars går den ur hand eller driver för länge.

Svar: Fel! Det är jaktlusten som gör att hunden jagar, och den
sitter i huvudet! Kontakt är en fråga om samarbete och dressyr, inte konditionsträning. Hos en otränad jakthund är risken för skador stor.


Extrakilon springer hunden av sig under de första jaktdagarna. 

Svar: Rätt och fel. Extrakilona försvinner om hunden får gå hårt, men det sliter att springa med dem. Risken för skador är stor redan vid en liten övervikt. En jakthund ska varken gå upp eller ner i vikt under jakten.

Källor: Kjerstin Pettersson, sjukgymnast inom veterinärmedicin, SLU, och leg vet Lena Gustafsson/Artikel i Tidningen Jakt & Jägare, 2008-07

Hos en hund med bra grundkondition börjar den egentliga uppträningen en till två månader före jakten. Ungefär varannan dag bör man till exempel cykla, simma, träna styrka eller låta hunden springa lös, såvida det är tillåtet.

Mellan hårda träningspass ska hunden vila i minst 48 timmar, annars bryts kroppen ner och träningen gör skada istället för nytta.Lägg ut mellan fem och tio osynliga apporter och låt hunden leta rätt på dem. Det är utmärkt träning för kropp och huvud under sommaren.Under vilodagarna kan man istället aktivera hunden mentalt, till exempel genom att lägga spår, träna lydnad eller apportering.
– Man ska ha en träningsplan och vara systematisk i sin träning Att bara cykla lite med hunden då och då räcker inte. Man måste öka träningsdosen medvetet och kontinuerligt, annars blir inte hunden starkare. Har man en hund som behöver stor uthållighet under jakten, till exempel en drivande hund eller en stående fågelhund, behöver man gradvis göra passen längre ju närmare jaktpremiären kommer.

Varva dock gärna olika träningsformer. Precis som hos människor är allsidig träning bäst.
– Tänk också på att värma upp hunden inför arbete. Det är vi jägare väldigt dåliga på! Många släpper ut hunden ur bilen och skickar ut den i marken direkt. Minst 15 minuter ska man gå med hunden i koppel för att förbereda kroppen för arbete.
Muskler, senor och ligament blir mer töjbara när kroppstemperaturen ökar, vilket minskar risken för skador. En varm muskel jobbar dessutom snabbare, vilket ökar dess styrka.

 

Efter jakten behöver hunden varva ner genom en kvart med hunden i koppel. Det för bort slaggprodukter i muskulaturen och kortar återhämtningstiden. Tänk på att ”rugga” hunden torr med en handduk innan den sätts in i bilen, det är en bra massage som också transporterat bort slaggprodukter. Kan man tekniken så stretcha gärna hunden efter jakten, då tänjs muskelfibrerna ut till normaltillstånd igen vilket förebygger skador.

Man kan ge hunden en kolhydratrik återhämtningsdryck inom 30 minuter efter jakten (köps i djurbutiker eller på apoteket). Då är kroppen extra mottaglig för att fylla på energiförråden. Många hundar är för trötta för att äta efter en jaktdag. Drycken är ett sätt att få i dem vätska och energi. Innan man börjar med uppträningen måste man vara säker på att hunden är frisk. Den ska vara pigg och bete och röra sig normalt.

Ibland haltar hunden inomhus, när hunden sedan springer i skogen syns ofta ingenting. Hunden är givetvis fortfarande halt, men om den springer lös kan det vara svårt att upptäcka. Ofta syns hältor bara när hunden har vilat eller går i skritt. En hund som till exempel sträckt en sena eller råkat ut för en muskelbristning kan verka ohalt efter en vecka. Men börjar man jaga eller träna hunden i det läget riskerar man att senan till slut brister eller muskeln blir kroniskt inflammerad – något som kan betyda slutet för karriären som jakthund. Om hunden haltar, även om det ”bara” är inomhus, tyder det på att något är fel. Då ska man absolut visa upp hunden för en veterinär.

7 sätt att konditionsträna hunden

Skritt är den enda gångarten där hunden måste lyfta ett ben i taget. Skritten tränar därmed alla rörelsemuskler. Utmärkt grundträning året om och som uppvärmning/nedvarvning.

Gå gärna där underlaget är ojämnt. Det tvingar hunden lyfta på benen ordentligt, nyttigt både för balans och koordination. Dessutom blir ryggen stark.

En effektiv och skonsam träning. Vattnet ska vara minst 15 grader varmt. Ha eventuellt flytväst på hunden. Börja simma korta pass, cirka 10-15 minuter, öka efterhand. Glöm inte berömma hunden när den simmar! Att simma hunden i bassäng är ett alternativ vintertid, men det kostar en slant.

Får hunden springa lös tränas kondition, styrka, balans och koordination naturligt. Kombinera med träningsformer där du styr takten och längden på passet, till exempel cykling eller simning. Det ger chans att träna andra muskler än de som hunden använder i vanliga fall.

Att hunden bara ska trava bredvid cykeln är en myt. I början av uppträningen kan man trava hunden, men sedan bör man intervallträna för att bygga upp konditionen och göra träningen mindre monoton. Varva fem minuter skritt (led cykeln), fem minuter trav och fem minuter galopp. Öka periodernas längd efterhand. En springerfjäder underlättar cyklingen. Kombinera med nosgrimma om du inte vill att hunden drar. Cykla inte på asfalt när det är varmt. Brännskador på trampdynorna är tyvärr vanliga.

Att löpträna eller jogga med hunden gör mer husses eller mattes kondition än för hunden. Ta gärna med hunden ändå – all form av rörelse ökar blodgenomströmningen och gör nytta för kroppen.

Att springa uppför i grustag eller skogsbackar är bra som styrketräning, framför allt för hundar som behöver göra snabba ruscher. Ta det lugnt på nervägen i grustag. Effektiv träning, men stor risk för skador finns! Gå med hunden kopplad vid behov.

Injagningstips

En ”kortdrivare” är olika saker beroende på var och hur man jagar och är en produkt av arv och miljö. Förutom arvet är det grunddressyren och injagningen som avgör om den blir en kortdrivare eller inte. Kontakten med den unga hunden är mycket viktig och man bör umgås så mycket som
möjligt för att minska deras självständighet – alltså ingen hundgårdshund för jämnan.

Inkallning
En trygghet är framför allt att kunna kalla in och stoppa sin hund i alla lägen. Inkallningsträning kan man börja med redan på valpen i samband med måltiderna genom kommando eller signal. Vänj den också vid att ta bakspår och komma på visselpipa eller jakthorn. Under jakt ska hunden hålla förarkontakt och inte vara ute på egna äventyr. Låt inte passkyttar eller någon annan koppla upp
hunden.

Befäst grunddressyren
Ta med den unga hunden i alla tänkbara vardagssituationer och passa på att utnyttja dessa för att få en grundlydnad, t ex den får börja äta först på kommando, gå in och ut ur hus och bil på befallning osv. På köpet befästs också ledarskapet. För att lyckas, ha tålamod och gå långsamt fram med små steg i träningen. Går man direkt från dressyrplanens måttliga störningar till jaktens enorma retning med färsk viltvittring och synkontakt med vilt, så går oftast hunden helt ur hand. Steget blir för stort. Vistas i marker tillsammans med unghunden, även när det inte är jakt, och
provocera och vänj den vid viltstörningar, så bygger man successivt upp lydnaden och kontakten.

Spårträna
Träna unghunden på blodspår eller släpspår som legat ett par timmar. Förutom att hunden kan användas till eftersök, så stimuleras den till ett lugnt och spårnoga arbete även då den driver. Försök att bli klar med spårträningen innan man börjar jaga med hunden för att undvika att den slår över till färska spår om den först tränats på drevjakt. Det är även en fördel om man önskar avelsmeritera sin hund.

Börja inte jaga för tidigt
Det viktiga är inte att vilt skjuts för unghunden, vänta hellre en säsong. Då minskar risken för att unghunden utvecklas till en jaktidiot som jagar helt på egen hand. Hundar med stor jaktlust, som ohämmat får utveckla sina talanger på klövvilt utvecklas ofta till långdrivare.

Träna upp söket
De jaktliga förutsättningarna, terrängen, såtarnas storlek och vilttillgången skiljer sig åt högst betydligt beroende på var i landet man jagar. Jaga in unghunden ensam, sitt ner och vänta så får hunden i lugn och ro söka ut. När hunden försvinner ut på en söktur, stanna eller rör dig sakta framåt så att hunden verkligen får tid att kamma igenom terrängen. Vid upptag, stå kvar och vänta tills hunden återvänder efter fullbordat drev.

Träna på hare
Börja med hare! Träna gärna på öppna fält med full uppsikt över hundens förehavanden. Hunden ska aldrig se haren springa undan, utan sätts på löpan. Haren lämnar mindre vittring och är svårare för hunden att följa än vad klövviltet är. Träningen utvecklar hundens spårsäkerhet. Lär
hunden att ta bakspåret tillbaka genom att stå kvar på upptagsplatsen.

Injagning på klövvilt
En bra förarkontakt skapas bäst genom att föraren går ensam med unghunden utan att andra hundar och jägare distraherar. Släpps den ihop med andra hundar under jakt, finns det risk för att den blir en ljudförstärkare som enbart hänger på. Jagar flera hundar i flock, tenderar dreven att bli
långa, då hundarna hetsar varandra.